News

Sorry this text is currently not available in english -
23-1-2012

Bezuinigingen

Bezuinigingen lees meer >>
Sorry this text is currently not available in english -
1-12-2011

Rijksakademie OPEN groot succes

Rijksakademie OPEN groot succes lees meer >>

 

14-6-2011

Onverwachte ontwikkelingen Prix de Rome

Sorry this text is currently not available in english - Een dag na de prijsuitreiking van de Prix de Rome in aanwezigheid van staatssecretaris Halbe Zijlstra, verscheen de brief van de staatssecretaris met de aankondiging van grootscheepse bezuinigingen in de culturele sector. Dit heeft ook gevolgen voor de Prix de Rome en de Rijksakademie, die sinds 1870 de Prix de Rome organiseert.
Prix de Rome Sorry this text is currently not available in english - Kunstenaars bestormen het podium (foto via Endless Lowlands)
Sorry this text is currently not available in english - Zo meldt de brief dat Prix de Rome wordt ondergebracht bij een nieuw gefuseerd fonds voor beeldende kunst en erfgoed, en dat het rijk stopt met de financiering van postacademische instellingen, waar de Rijksakademie onder valt. Dit heeft enorme gevolgen voor de ontwikkeling van kunst en jonge kunstenaars in Nederland, en was tijdens de prijsuitreiking niet bekend.

Els van Odijk, directeur Rijksakademie:

"Zijlstra ontkent zijn eigen inspiratoren. Thorbecke heeft in de Kamer gezegd dat het Rijksmuseum en de Rijksakademie staatsverantwoordelijkheid zijn. Thorbecke heeft dat gezegd omdat op dat moment topkunstenaars uit Nederland naar het buitenland trokken. Dat zal opnieuw de consequentie zijn als je dit soort plekken met zo’n gemak wegschuift en de jarenlange geschiedenis en ongekende internationale reputatie ontkent. De Rijksakademie is opgericht om toptalent in Nederland te behouden en uit het buitenland aan te trekken”.

“Een dag voor ontvangst van de brief, reikte de staatssecretaris de Prix de Rome uit. De Rijksakademie is vanaf 1870 verantwoordelijk voor de Prix de Rome. De prijs is altijd uitgereikt door de staatssecretaris of de minister van Cultuur. Wij werden gecomplimenteerd door de staatssecretaris, met name voor het opgerichte mecenaat rondom de Prix de Rome. Kunt u zich voorstellen wat het mecenaat in Nederland denkt als de staatssecretaris de dag erna zegt: 'Die Prix gaat maar ergens anders heen'.

Meer reacties zijn te lezen op de website van de Rijksakademie.

Ook een uitgebreid artikel van de kunstenaars die donderdag de vlag van compassie hebben aangeboden, over de achtergrond van deze actie op Endless Lowlands.

Verdere ontwikkelingen over de Rijksakademie zijn tevens te volgen op twitter en facebook.
Email